Truly Fair

Anna

We zuchten onder de gevolgen van Corona en de extreme hitte, het is weekend en we vervelen ons, zonder puf te hebben ook maar iets te ondernemen.

Mijn broer HP appt me een foto die hij met behulp van My Heritage iets heeft verscherpt. We gebruiken deze app van My Heritage regelmatig om oude familiekiekjes op te frissen en in te kleuren.

Het is een foto van een mooie jonge vrouw. Ik ken de foto want die bevindt zich sinds mensenheugenis in de fotodoos van onze overleden ouders. De fotodoos die ik op vroegere verveelzondagen vaak op tafel omkieperde om te bekijken en mijn ouders te vragen naar het wie en wanneer.

Hij moet rond 1940 gemaakt zijn. Pa’s ex, noemt HP haar.

Ik weet toevallig dat mijn vader voor hij mijn moeder trouwde verloofd is geweest. Dat weet ik omdat zich in ons huishouden een dubbele bestekset bevond. En nieuwsgierig als ik was/ben vroeg ik naar de reden. Ik was toen nog van de leeftijd dat de mededeling dat pa eerder verloofd was geweest niet meer dan een schouderophalen bij me ontlokte. Geen: Oh, serieus?. Wie was zij dan?? Waarom is het uit gegaan, wie heeft de verloving verbroken, heb je foto’s….???

Nu deze foto opduikt zijn we ineens geïntrigeerd. Nu willen we het weten. Was dit pa’s verloofde?

Wat staat er achterop de foto, vraag ik mijn broer. Dat weet ik niet, jij hebt de foto toch, is het antwoord. Hij heeft alleen een digitale copy.

Toevallig (en gelukkig anders was ik er niet eens aan begonnen) staat de grote doos met familiefoto’s nog binnen handbereik omdat ik eerder foto’s opnieuw had gefotografeerd. Ik trek de doos naar me toe en begin te zoeken.
Ik vind de foto niet en het is ook te warm voor die flauwekul. Ik wil het al opgeven als ik een andere foto tegenkom.

De foto gaat naar HP en hij is het met mij eens dat dit dezelfde vrouw is. Achterop de foto staat Annie Menist, in mijn vaders handschrift. We hebben nu een naam en we gaan speuren. In genealogie sites zoals wiewaswie kom je niet ver.  Vanwege de privacy worden gegevens over geboorten pas na 100 jaar gepubliceerd, huwelijken na 75 jaar en overlijdens na 50 jaar. We moeten dus andere middelen zoeken.

Mijn ouders zijn geboren in IJmuiden. Daarna wel vele malen verhuisd naar andere plaatsen binnen en buiten Nederland, en mijn vader studeerde in de periode dat de foto gemaakt is mogelijk ook elders, maar de kans dat de foto in IJmuiden gemaakt was, was groot. Dus ik zette een bericht op een Facebookgroep over IJmuiden.

Niemand herkent Anna Menist, maar men kende wel een Max Menist van vroeger. De familie Menist had een ijzerhandel in IJmuiden. Ook werd de locatie van de foto herkend als het oude zwembad in IJmuiden. Er werd een foto getoond als bewijs.
Mijn broer zet een oproepje op Twitter, ik zet nog een oproep op een Facebookgroep voor mensen die andere mensen zoeken en ik krijg een tip voor weer een andere Facebookgroep. De familie Menist is aan het begin van de oorlog gevlucht naar Engeland. Mijn vermoeden dat Anna Joods was klopte dus.
Een geruststellende gedachte, ik vreesde het voor de hand liggende.

We wisten nu dat ze Anna Menist heette, Joods was, en destijds in IJmuiden woonde. En dat de familie  naar Engeland is uitgeweken. We vinden na verder speuren ook een echtgenoot: Norman Julian.
Ik krijg de tip om mijn zoekvraag naar Anna te stellen in een andere Facebookgroep, die specifiek zoekt naar mensen in Engeland. Ik word lid, en zet mijn verhaal erop.

 

De eerste reactie is van iemand in Australië die mij meldt dat ze me een PM stuurt. Een persoonlijk bericht in Messenger. Ik ga gauw kijken.  Het bericht vertelt dat ze Anna en haar man heeft gevonden op Ancestry. Hij is in 1999 overleden in Engeland. Ze hebben een zoon Robert. En even later krijg ik de link naar een Facebook account van de zoon van Robert, Adam. De kleinzoon van Anna!
Ik stuur een PM naar Adam en omdat berichten van onbekenden nogal verstopt staan in Messenger zet ik in een van zijn berichten op Facebook een reactie dat hij een PM heeft. In het bericht vraag ik alleen of hij een grootmoeder met de naam Anna Menist had. Geen foto nog.

Nog dezelfde avond komt er een reactie. Het klopt, zijn grootmoeder heette inderdaad Anna Menist. Ik reageer daarop door hem het verhaal naar de zoektocht te vertellen en ik stuur foto’s mee om te bevestigen dat ze het echt is.

Wow yes that’s her, I’ll show my dad when I next see him he’s love to see them thank you I’ll ask him what he knows aswell what is your fathers name? Thank you again, Adam.

 

Als ik daarna ook de andere foto stuur is de reactie nog enthousiaster:

Wow thank you for sending those photos, she married Norman Julian and moved to Corby in England where they lived for the rest of there lives my grandad Norman passed away in 1999 and Ann passed in 2003 sadly, I’ll ask my dad what he knows aswell and get back to you I’m sure he will be very interested to talk to you he was also born in IJmuiden.

 

 

We weten nu dat we de juiste familie te pakken hebben en het wachten is op een antwoord op de prangende vraag: was Anna pa’s verloofde?

-WORDT VERVOLGD-

Een gedachte aan “Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

***** Made by Truly Fair *****